ŽUPNE OBAVIJESTI I MISNE NAKANE – PRVA NEDJELJA DOŠAŠĆA, 30. STUDENOGA DO 7. PROSINCA 2014. GODINE

Nedjelja 30. studenoga 2014. godine        

          9:00 sati – za sve naše župljane

           18:00 sati – na nakanu obitelj POPČEVIĆ

Ponedjeljak, 1. prosinca 2014. godine.

           06:00 sati  

Utorak, 2. prosinca  2014. godine.

                  06:00 sati 

Srijeda, 3. prosinca  2014. godine – spomendan sv. Franjo Ksaverski, prezbiter

                  06:00 sati

Četvrtak, 4. prosinca  2014. godine

                06:00 sati 

Petak, 5. prosinca  2014. godine.

              06:00 sati 

Subota, 6. prosinca  2014. godine

          17:00 sati –

 Druga nedjelja došašća, 7. prosinca  2014. godine

         Nedjelja, 7. prosinca 2014. Druga nedjelja  došašća

 9:00 sati – za sve naše župljane

                   18,00   ++ Ivan i Juga STILINOVIĆ

Današnjom nedjeljom započinje NOVA LITURGIJSKA GODINA B i vrijeme ADVENTA – došašća, vrijeme naše intenzivne duhovne priprave, molitve, pokore i radosnog iščekivanja Kristova rođenja.

 • Današnjom nedjeljom, ujedno proglasom Pape Franje započinje u cijeloj katoličkoj Crkvi i GODINA POSVEĆENOG ŽIVOTA u kojoj molimo za mnoge Bogu posvećene osobe, redovnike i redovnice.

 

 • SUTRA, U PONEDJELJAK, ZAPOČINJU MISE ZORNICE!

Neka to bude naša mala žrtva sna i početak našeg dana s Gospodinom, kao maleni vid našeg odricanja kroz došašće! Pozivamo vas od sutra kroz cijelo došašće, osim nedjeljama, na zornice u 6,00 sati! Večernje sv. mise u 18,00 sati nema osim nedjeljom.

 

 • U subotu, 6. 12., je blagdan sv. Nikole, biskupa.  Pozivamo, svu djecu na misu u 17:00 sati, nakon koje će biti priredba i doček sv. Nikole koji će im podijeliti prigodne darove!
 • Župno klanjanje pred Presvetim neće biti četvrtkom u vrijeme došašća
 • Sljedeći tjedan crkvu čisti prva grupa.
 • Zahvaljujemo šestoj grupi koja je čistila prošli tjedan.
 • Hvala svima koji su dali za lukno i prilog za crkvu.
 • U staklenom ormaru  možete nabaviti novi broj  Glasa Koncila te  Živa vrela.
 • Župna kateheza ovaj tjedan:

 Potićemo i sve vjeroučenike na redovitu  župnu katehezu.

 • Osnovna škola: Ponedjeljak, 4. i 5. razred u 17,00 sati.

Utorak 6., 7. i 8. razred u 16,30 sati.

Srijeda 3. razred u 17,00 sati.

 

 • Srednja škola:

Prvi i drugi srednje imaju kateheze ovaj tjedan po rasporedu

DOŠAŠĆE ILI ADVENTA

POČETAK NOVE LITURGIJSKE GODINE
U nedjelju, 30. studenoga započinje nova liturgijska godina vremenom Došašća ili adventa, ciklus godine B. Crkvena se godina sastoji od božićnog i uskrsnog vremena te 34 nedjelje kroz godinu. Božićno vrijeme ima svoju pripravu koju zovemo Došašće, kao što uskrsno ima korizmu. Došašće je dakle priprema za Isusov dolazak koje je poznato po svojim jutarnjim misama koje zovemo zornice. One započinju nakon prve nedjelje došašća, dakle 1. prosinca, ujutro u 6,00 sati. Ove godine naš moto koji će nas voditi kroz došašće je ” POSVETIMO ŽIVOT DO BOŽIĆA “.
Pripremajući se za došašće, vrijeme iščekivanja Kristova rođenja, želimo “POSVETITI  SVOJ ŽIVOT DO BOŽIĆA” Godinu posvećenog života koju je najavio papa Franjo započinje na prvi nedjelju došašća. Svi smo pozvani na svetost. U posvećenom životu Kristovi vjernici, žele izbližega slijediti Krista, predati se Bogu kojega ljube iznad svega, te tako, u Crkvi označivati i naviještati slavu budućega vijeka.
Prvi tjedan došašća posvetit ćemo svoj život MOLITVOM: 1. za sve svoje. 2. za učitelje. 3. za vođe 4. za bolesne. 5. jedni za druge. 6. za sebe. Drugi tjedan DJELOVANJEM: 1. pomoć u kuhinji. 2. vjeronauk. 3. razgovarati s bakom i didom. 4. pospremiti sobu. 5. pomoći mami. 6. posjetiti prijatelja. Treći tjedan: ZAJEDNIŠTVOM: 1. zajedno moliti. 2. zajedno ručati. 3. zajedno razgovarati. 4. biti s prijateljima. 5. zajedno učiti. 6. zajedno se igrati. Četvrti tjedan: OBEĆANJIMA: 1. bit ću dobar. 2. marljivo učiti.
 

Istraživajući riječ (Matej 25:31-46)

U nekoliko posljednjih tjedana, tekstovi Evanđelja bavili su se pitanjima o pripremljenosti, o tome da trebamo ostati spremni, koristeći dobro naše darove. Na neki način, sve ove teme dostižu svoj vrhunac u današnjem tekstu. Ovo Evnđelje predstavlja nas u konačnici. Jesmo li procjenjeni vrijednima za mjesto u kraljevstvu? Kriteriji za prosudbu jesmo li vrijedni toga mjesta su vrlo jasni – pitanje je koliko smo pomogli onima kojima je to najpotrebnije. To je ono što će se računati. Ako ne vidimo Krista u našoj braći i sestrama u potrebi, tada je naša vjera slijepa i neće nas odvesti kraljevstvu.  Postoji i drugo gledište ovoga Evanđelja koje ne treba predvidjeti. 

A to je apokaliptična vizija Sina Čovječjega koji dolazi u slavi i vlada cijelom nacijom kao Kralj. Kralju pripada pravo osude i nagrađivanja ili kazne. Dok je Matejeva zajednica bila u vremenu ”između” , evanđelisti su prije njih vjerovali u središnju istinu da će Sin Čovječji, Kralj, ponovno doći u svojoj slavi, kao sudac.