Spiritanci

Mi smo rimo-katolička religijska zajednica koja broji više od tri tisuće članova, a utemeljena je 1703. godine. Naše misije su razasute po cijelom svijetu, a uz mnoge druge različite službe, posvetili smo se radu sa siromasima te na onim mjestima gdje je crkvi teško naći svećenike.

Mi smo grupa muškaraca različitih osobnosti i porijekla pozvani od Boga i predani služenju onima kojima je to najpotrebnije posvuda po svijetu. Naš duh i namjera najbolje se može definirati jednom riječju: PRISUSTVO. Prihvaćamo i veličamo Duha Svetog kroz odgoj, rad u misijama i brojnim župama mijenjajući svijet na bolje.

Tri stotine godina duga povijest Spiritanaca je priča o tisućama svećenika i časne braće te laika koji su se odrekli težnje za moći, utjecajem i bogatstvom. Umjesto toga, žrtvovali su se i još uvijek se žrtvuju da bi služili siromašnima i potrebitima. Prelaze ekonomske, društvene, kulturne, rasne i etničke granice dok navješćuju Evanđelje u raznim dijelovima svijeta. Spiritanci su  jedan od aktivnijih međunarodnih misionarskih redova

Kongregacija je osnovana u Francuskoj 1703. i s vremenom se proširila po cijelom svijetu s posebnim naglaskom na afrički kontinent. Geslo Družbe je: COR UNUM  ET ANIMA UNA, a to znači JEDNO SRCE I JEDNA DUŠA. Službeno ime zajednice je MISIJSKA DRUŽBA DUHA SVETOGA-SPIRITANCI (lat. Congregatio Sancti Spiritus-CSSp.)