Prvi izvorni utemeljitelj

Izvorni utemeljitelj kongregacije Duha Svetoga

Claude Poullart des Places  1679.-1709.

Od privilegiranog života do siromaštva, život utemeljitelja Spiritanaca Claude des Placesa inspirativna je priča o preobrazbi kroz djelovanje Duha Svetoga. Godine 1679. Claude je rođen u bogatoj obitelji francuskog aristokrata. Živio je u doba vladavine Louisa XIV i uživao u raskošnom životu plemića. Claude je studirao pravo u Nantesu, 2 godine, prije nego što ide u Pariz. Kad je stigao u Pariz, studirao je teologiju u ‘Louis le Grand’, to jest kod Isusovaca koje je bilo temelj za njegov kasniji ulazak u sjemenište..

Dok je studirao teologiju u Parizu, Claude je postao svjestan nesrazmjera u društvu. Živeći s Isusovcima uvidio je koliko su teški uvjeti u kojima žive dječaci beskućnici. To mu je otvorilo oči i srce. Claude je bio dirnut i odlučio je pomoći koristeći svoj novac da im priskrbi hranu i smještaj. Uskoro je shvatio da tim dječacima nedostaje i obrazovanje kao i duhovna hrana. Claude je preuzeo na sebe da ih pouči vještinama i vodi ih u vjeri.

Njegov rad s djecom s ulice produbio je njegovu vjeru i doveo do unutarnje borbe. Treba li se odreći svega – odvjetničke karijere, bogatstva i mjesta u Parlamentu – kako bi pomagao siromašnima? Nakon mnogo razmišljanja i duhovnog previranja, Claude je odlučio pristupiti  sjemeništu. Napustio je roditelje i njihove želje da im sin postigne zavidnu karijeru te otišao studirati teologiju kod Isusovca. Uvidio je da se i mnoge kolege sjemeništarci bore kako zadovoljiti svoje osnovne potrebe i ponovo je potražio da im pomogne.

I onda, na Duhove 1703. Claude je okupio malu grupu siromašnih sjemeništaraca kako bi osnovali zajednicu posvećenu Duhu Svetom, s Marijom kao posebnom zaštitnicom. Tako se rodila kongregacija Duha Svetog. Cilj im je bio potpomagati  siromašne studente na njihovom putu ka svećeništvu. Namjera je bila da ti svećenici zauzvrat služe siromašnim ljudima po francuskim selima i u prekomorskim misijama. Claude je još uvijek bio sjemeništarac kada je osnovao grupu. Četiri godine kasnije zaređen je u dobi od 28 godina.

Nakon zaređenja, p. Claude nastavio je služiti svojoj sve većoj zajednici. To je kratko potrajalo; dvije godine kasnije p. Claude umro je u tridesetoj godini. Sahranjen je u grobu za siromahe. Njegova ostavština i dalje živi u njegovoj kongregaciji kroz služenje onima kojima je to najpotrebnije. Svećenici Duha Svetoga ili Spiritanci priznati su od Crkve zbog svog rada u mjestima kamo nitko drugi nije htio ići i zbog jednostavnog života u dubokoj vjeri.