Drugi utemeljitelj

Nevjerojatan život!

prečasni p. Francois Marie Paul Libermann,cssp   1802-1852

Nevjerojatno putovanje p. Francisa Libermanna od rabinovog sina u Alsasu u Francuskoj do naslova  „Prečasnog“, Rimokatoličke Crkve primjer je ustrajne vjere i daje nam duhovni naputak u ovim teškim vremenima.

P. Libermann morao se suočiti s mnogim zaprekama, ali njegova vjera nije imala granica. Slijedio je svoju viziju o misionarskom nastojanju da se pomogne novooslobođenim robovima u Africi i na Karibima. Njegovi današnji duhovni potomci koji broje 3100 Spiritanaca služe ljudima koji su u ekonomski nepovoljnom položaju na pet kontinenata.

Prečasni Francois Marie Paul Libermann rođen je kao Jacob Libermann u Alsaseu u Francuskoj 1802. godine. Njegov otac, Lazarus, bio je ortodoksni židovski rabin, a Jacob se školovao kako bi nastavio rad svog oca. Međutim, tijekom studiranja osjetio je poziv Duha Svetog koji ga je od Starog Zavjeta doveo do Novog. Kršten je i preobraćen na katoličanstvo 1826. S novim imenom i novom vjerom, Francis je pristupio sjemeništu u Parizu, ali put mu nije bio lak.

Epileptički napadi uzrokovani stresom zbog otuđenja od oca i raskida sa svojim vjerskim korjenima usporili su njegovo zaređenje te je trebalo gotovo petnaest godina. Tijekom tog vremena Francis nije mirno sjedio; sjemeništarci su u njemu vidjeli vođu i tražili od njega duhovno vodstvo. Razvio je duboku osobnu vjeru u Duha Svetog koga je nazivao „upraviteljem“ ljudskih djela. Njegov pristup „praktičnom savezu s Bogom“ pomogao je njemu i ostalima da otkriju božansko u svakodnevnom životu i da se suoče sa životom puni pouzdanja i vjere.

Francisovo ozdravljenje i zaređenje 1841. godine shvaćeno je kao božje odobravanje male vjerske zajednice koju je Francis osnovao kako bi se pomoglo novooslobođenim robovima na Haitiju, Reunionu i Mauritiusu. Njegovo karizmatično vodstvo i vizionarski pristup privukli su mnoge nove članove pa ga je Vatikan zamolio da ujedini svoju novu grupu sa starijom kongregacijom Duha Svetog,  poznatih kao „Spiritanci“ koji su utemeljeni 1703. u Francuskoj s istom misijom pomaganja siromašnih i zaboravljenih.